Catalunya Diari

Pa amb sobrassada calenta

Recepta internacional

  

 

Encara que no ho sembli, aquesta és una gran entrada, amics meus. Personalment, em sorprèn que en un llibre com el Corpus del Patrimoni Culinari Català no es reculli aquesta recepta històrica dels Països Catalans, si es que es pot considerar recepta, oi? Però de la mateixa manera que hi apareix el Pa amb xocolata o el Pa amb oli i sucre, el Pa amb sobrassada formaria clarament part del nostre llegat i del nostre receptari tradicional. Fa pocs dies, el meu germà Manel va tornar de les seves vacances a Menorca i, amb molt encert, em va portar una sobrassada de Maó. Jo avui us vull presentar aquest bé de Déu, que tantes i tantes vegades molts hem gaudit de petits.

  

Ara, de gran, si bé és cert, ja no en menjo tant i no sé ben bé per què. Suposo que per allò dels greixos i del colesterol. I és que no podem negar que es tracte d'un producte força calòric, tot i que, com tot en aquesta vida, amb mesura tot pot ser raonablement consumit. I és que està molt bo el Pa amb sobrassada, més del que sempre recordem.

  

En el meu cas, el sol fet de pronunciar les paraules "Pa amb sobrassada" ja em provoca una certa salivera, una sensació agradable i reconfortant. I és que (ara que hi penso), encara recordo quan la meva mare punxava una llesca de pa untada amb sobrassada amb una forquilla i la torrava directament al foc, sobre un dels fogons de la cuina. Aquella flaire que ràpidament s'escampava per tota la casa... encara la puc sentir. Aquell sorollet del greix crepitant...

  

Aquella màgia pròpia de la sobrassada, aquella particular intensitat al paladar, gairebé umami, que feia llepar-me els dits...

  

Ho recordo amb nostàlgia, és clar, com tot el que fas quan ets petit. I és que fer "allò" tenia la seva tècnica. Havies de posar la torrada en un angle concret respecte del foc i s'havia de fer amb compte, ja que la sobrassada, un cop calenta, es podia desprendre fàcilment del pa i caure directament al fogó, cosa que emprenyava molt per raons evidents. A més, havies d'evitar cremar el pa torrant exclusivament la sobrassada. No era pas fàcil. Allò es convertia en un exercici tècnic però alhora casolà, dels que feia caliu a casa, dels que només la "mama" o la "iaia" sabien executar amb garanties. I és precisament aquella tradició familiar la que vull constatar amb l'entrada d'avui. Senzillament, pa amb sobrassada. Que bo!

  

  

A banda d'aquesta publicació, ben aviat us mostraré algunes receptes més utilitzant aquest magnífic i autòcton producte que mereix tota consideració. Per fer aquesta recepta d'avui, és important comptar amb un gran pa, que estigui a l'altura del moment. Però encara més important és disposar d'una autèntica Sobrassada de Mallorca, de qualsevol de les Illes Balears, amb indicació geogràfica protegida  I.G.P que ens garanteixi la seva qualitat. Afortunadament, avui dia, la podeu comprar a qualsevol xarcuteria o gran superfície. Ja sabeu que la Sobrassada de Mallorca es pot trobar en diferents presentacions: llonganissa, rissada, semiarrissada, bufeta, culana, poltrú i bisbe. Trieu la que més us agradi. Sí, és clar, hi podeu afegir mel, formatge i altres acompanyaments, però per a mi la millor elecció és la més senzilla. Per acabar, estic segur que molts de vosaltres teniu les vostres pròpies històries amb la sobrassada... Animeu-vos a explicar-les! Som-hi!

 

  

INGREDIENTS

  

-Una llesca de pa que us agradi (pagès, rústic, baguet, gallec, xapata, etc...)

  

-Sobrassada de Mallorca I.G.P

  

 

VARIANTS:

  

- També es pot torrar la sobrassada al forn, al microones o amb un bufador

  

ELABORACIÓ

  

 

Com us comentava, és important triar un bon pa, una llesca saborosa.

 

La sobrassada, de Mallorca sí o sí.

 

Aquesta és de Menorca, i és de gran qualitat.

 

Doncs vinga, no perdeu més el temps, talleu unes llesques de pa.

 

Enceteu la sobrassada i gaudiu dels aromes i de la vista.

 

Talleu-ne un tros...

 

...i unteu-lo amb força sobre la llesca de pa.

 

És important que quedi ben repartida la sobrassada o no sap igual.

 

I ara jo la torraré de la forma tradicional: la torrada punxada amb una forquilla pel darrere.
 
Tsch, cap misteri.
 

Enceneu el foc (si el teniu de gas, és clar).

 

I, amb molta cura, torreu la sobrassada vigilant no caigui.

 

Fins que quedi així de bona
 

Ummmmmmmmmmmmmmmmmm!

 

Si se us cau, la sobrassada, sempre podeu posar la forquilla per la part inferior de la torrada.

  

  O encara millor, podeu torrar-la amb un bufador.

 

 Fàcil, eh?
 

 Queda fins i tot millor.

 

I a gaudir de l'autèntica sobrassada de Mallorca!
 
Bon profit!

 

  

I PER BEURE...

 

 

Nom: Vi negre 12 Volts 2014

 

Varietat/s: Cabernet Sauvignon, Callet, Merlot, Syrah

  

Capacitat: 75cl

  

Zona: VT Mallorca (Balears)

  

Fabricant:4 Kilos Vinícola

  

No podia faltar un vi mallorquí, gens tradicional, per contrarestar la recepta, jeje. De la mà de 4 Kilos Vinícola ens arriba aquest 12 Volts 2014 (14,55 ?). Es tracta d'un vi negre de VT Mallorca a força de syrah, merlot, callet i cabernet sauvignon de 2014 i amb un grau alcohòlic de 13,5º. 12 Volts 2014 se sol acompanyar de cuina mediterrània i plats d'hortalisses. Com el seu propi nom indica, 12 Volts 2014 és un vi electrificant, amb espurna, amb energia...

  

Es tracta del segon vi de 4 Kilos Vinícola, el projecte revolucionari de Francesc Grimalt (antic soci / tècnic del celler Anima Negra) i Sergio Caballero (Co-director del Sónar), un celler que s'adapta als ritmes de la natura , que l'escolta i que dialoga amb ella a través dels vins, ja que supedita la seva elaboració als resultats de la collita. Així, en aquest 12 Volts 2014 trobem frescor, fruita, joventut, amabilitat, convertint-se així en un vi que aixeca ànims, ideal per a vetllades informals amb amics. Pura xispa!

  

Font:www.uvinum.es

 Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari