SORTEIG:

🎁 Un fantàstic lot de productes ECO Bonpreu pot ser teu! Participa ara, és molt fàcil!

Samfaina

Mare de les salses catalanes

  

Això sí que és «la mare del corder» de les salses catalanes... La podem considerar com un dels nostres àpats estrella i una de les quatre peces bàsiques de la cuina catalana, juntament amb l´allioli, el sofregit i la picada. I, és clar, s'ha de fer amb ingredients naturals, amb bones verdures i cuites a foc lent. Avui farem una samfaina tradicional, d'aquelles que ens feia l'àvia. Jo recordo que a la torre dels meus avis fèiem unes samfaines amb tomàquets de l'hort que eren brutals. Allò, barrejat amb uns ous frescos acabats de collir del cul de la gallina... era el súmmum, nanos. Bé amb els anys m'he adonat que ho era, és clar. La samfaina s'ha de fer amb «carinyo» i bons aliments.

  

Com sempre, el resultat dependrà de la qualitat dels ingredients, en aquest cas seran de l'horta del Llobregat. Si la feu amb verdures comprades en una gran superfície que acostumen a portar-les d'altres països, doncs us quedarà el que us quedarà. Però si la feu amb verdura ecològica bona, bona, de temporada, fresca i de la nostra terra... llavors sí que notareu l'autèntic sabor de la bona samfaina que us vull transmetre. Aquesta salsa, o similar, la fan per tot arreu. Es podria dir que pràcticament és la mateixa recepta que el «pisto», la «pebrereta», el «mullor» o el «ratatouille». Però per a mi, la samfaina és la samfaina, de tota la vida... vaja, que no és comparable.

  

Com veureu a les variants, a banda del tomàquet, aquest plat pot incloure més verdures. També es pot condimentar amb julivert i pebre o amb altres herbes aromàtiques com orenga, farigola o llorer. És un plat que gairebé tothom fa en una paella. Segons el CPCC s'ha de sofregir primer la ceba i després la resta, però veureu com es pot canviar aquest ordre sense alterar sensiblement el resultat. A més, a mi m'agrada posar més quantitat de tomàquet. Com sempre us dic, és important tenir la recepta base com a referència... i fer les nostres variants a partir d'aquesta. La samfaina es pot menjar sola, sucant-hi o com acompanyament d'un ingredient principal com podria ser una carn, un peix, llegums, caragols, arròs, pasta, més verdura, etc. Gaudim de la samfaina, doncs!

  

    

INGREDIENTS

  

4 tomàquets

  

2 cebes

  

2 grans d'all

  

2 pebrots vermells

  

2 albergínies

  

oli d'oliva

  

sal

 

 

  

VARIANTS

  

- Es pot posar tota la verdura a la vegada

  

- S'hi pot afegir pebrot verd, carabassó, etc..

  

- S'hi pot afegir all i julivert trinxats

  

- S'hi poden afegir olives negres

  

- Es pot fer sense all

  

  

ELABORACIÓ

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

mise en place

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Per últim, a mi m'agrada incorporar una mica de pebre vermell. Això es fa si el tomàquet no té massa color, sobretot en temporada d'hivern, però jo m'he acostumat a posar-ne sempre. M'agrada el gust que agafa.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Pop de platja amb samfaina

  

  

Salsitxes de porc amb samfaina

  

  

  

  

  

 

🍩 Totes les nostres millors receptes a Facebook

Totes les receptes ara també a Pinterest. Segueix-nos!

Segueix-nos a InstagramComentaris

envia el comentari