Catalunya Diari

Pastís de trufa cuita amb nous

Un postre per als amants de la trufa

  

Avui veurem com elaborar un senzill pastís de trufa cuita, d'aquells que sempre agraden a tothom, sobretot al més menuts de la casa.

  

Sempre recomano tenir la precaució de preparar el dia anterior el sucre bany, el pa de pessic i la trufa cuita, ja que convé que reposin. A l'endemà, només necessitareu una hora per enllestir-ho tot.

  

Per tant, és interessant repassar prèviament l'elaboració d'aquests ingredients que he anomenat ja que, en el fons, són altres receptes.

  

Aquest pastís es conserva molt bé a la nevera i el podeu fer tres o quatre dies abans de ser consumit.

  

I per acabar, recordar-vos que si no voleu utilitzar licor pel sucre bany, podeu banyar el pastís directament al almívar o amb llet.

  

Molta sort!

  

  

  

INGREDIENTS

  

1 pa de pessic

  

sucre bany (80% almívar + 20% brandi)

  

trufa cuita

  

fideus de xocolata

  

nous per decorar

  

  

VARIANTS:

  

- Podeu cobrir tot el pastís amb fideus de xocolata o canviar la decoració

  

 

ELABORACIÓ

 

 

 

Com hem vist en anteriors elaboracions de pastissos, el pa de pessic sempre s'ha de repelar. Se li ha de treure la crosta superior i lateral, ja que no es gens estètica. Els retalls es poden aprofitar de moltes maneres.
Tallarem el pa de pessic per la meitat horitzontalment. És millor procurar que la part inferior sigui sempre una mica més gruixuda que la superior, per temes d'estabilitat. Que us quedi més o menys recte ja és qüestió de pràctica.
Preparem el sucre bany. Ja teníem fet l'almívar del dia anterior i reservat a la nevera. Ara, el barrejarem amb una mica de brandi. És una quantitat molt minsa d'alcohol i els nens poden menjar el pastís sense problemes, així es fa a moltes pastisseries. En qualsevol cas, podeu obviar el licor o, com us comentava a la introducció d'aquesta recepta, banyar el pastís amb llet.
Banyeu-lo bé, feu dues passades si cal. Això evitarà que el pa de pessic quedi eixut.
Preparem la trufa cuita. També la tenim feta del dia anterior i reposada a la nevera. Ara, només és qüestió d'escalfar-la lleugerament al foc, en un cassó, fins que tingui una textura més untuosa.
Si us passeu i es desfà massa, deixeu reposar una estona o afegiu-ne de freda.

Apliquem una bona quantitat sobre la capa inferior del nostre pa de pessic ja banyat.

Ara, amb l'ajuda d'una paletina, escudillarem la trufa a fi i efecte de repartir una mateixa quantitat per tot arreu. No us recomano fer servir altres estris de cuina. Quan agafeu pràctica, la paletina serà la vostra millor aliada.
Col·loquem la capa superior de pessic sobre trufa i apliquem una certa pressió. Si fos un pastís de nata li podríem donar la volta a la capa superior del pa de pessic, que mai queda torrada, i d'aquesta evitaríem deixar entreveure aquesta part més fosca. Vaja, que ens quedaria més estètic en un pastís de farciment més clar. Però si l'hem de cobrir amb trufa cuita, que és ben fosca, ja ens està bé.
De nou, aplicarem una bona capa de sucre bany.
Una nova capa de trufa cuita.
I ho repartirem bé.
Per poder manipular correctament el pastís així com per poder aplicar la trufa als laterals del mateix, és molt aconsellable utilitzar una base rodona i ferma de la mateixa mida que el pastís. Aquesta base pot ser de plàstic, de ferro o de qualsevol altre material. De forma casolana, podeu emprar la base del mateix motlle de ferro on heu cuit el pa de pessic (si es que no heu fet servir un motlle de silicona, és clar!).

Un cop li hem dedicat el temps necessari per repartir correctament la trufa a tot el pastís, serà el moment d'arrebossar-lo (total o parcialment) amb fideus de xocolata, de venda en qualsevol gran superfície.

Amb l'ajuda de la base inferior que us comentava abans, aplicarem els fideus amb la ma oberta.

  

Retireu-ne l'excés inclinant el pastís lleugerament.
Només arrebossarem la meitat en aquesta ocasió. D'aquesta manera sempre teniu la possibilitat d'escriure un "Felicitats" amb cobertura a l'altre meitat. En aquest punt, podem reservar el pastís a la nevera una estona. Recordeu que estem treballant amb molta xocolata i heu de tenir sempre en compte la temperatura ambient.
A continuació, preparem el necessari per a la decoració del pastís.

  

Omplirem una mànega pastissera amb un cornet arrissat.
Seleccionarem unes quantes nous pelades però senceres, les més maques.
Prepararem un cartró i blonda de la mida corresponent.
I ara, amb l'ajuda de la paletina i amb la trufa més quallada, traslladarem el pastís de la base per treballar al cartró i blonda. Col·loqueu la paletina a la part dreta del pastís i la mà esquerra subjectant la part esquerra del pastís.
Si ho feu bé, només haureu de retirar la paletina amb molt de compte.
Ara, amb la mànega, aplicarem una certa decoració al pastís, la que més us agradi.
Unes roses de trufa no hi poden faltar.
I ho rematarem amb les nous.
Ja està el pastís acabat. Reserveu-lo a la nevera fins el moment de ser consumit.

I aquí el teniu.

Un pastís bo, i relativament fàcil d'elaborar.
El voleu veure per dins, oi? tafaners?
Vinga, servirem una porció.
Ummmm.... una copeta de cava, si us plau!

Bon profit!Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari