Catalunya Diari

Recepta dels Ranxets, la cuina més popular de Torredembarra

Del 15 de novembre al 8 de desembre 10 restaurants oferiran la cuina Torrenca més popular

'Ranxets, la cuina a Torredembarra' proposa recuperar l'essència de la cuina tradicional | Anna F.

Com cada tardor, Torredembarra acull la cita gastronòmica per excel·lència, les jornades gastronòmiques dels Ranxets, organitzades per les Regidories de Turisme i Comerç, Indústria i Activitats. Un dels clàssics gastronòmics de l'any que ja és tota una tradició a la vila. Amb l'objectiu de fomentar i recuperar la cuina de cada dia. Els Ranxets són plats que han estat sempre presents en la dieta dels torrencs durant moltíssimes generacions, fets amb ingredients i productes bàsics de la mar i del camp, que tothom tenia a l'abast a casa seva: alls, tomàquets, fruits secs, oli, vi, verdures i peixos de temporada.

  

En aquesta edició participaran un total de 10 establiments que oferiran menús que oscil·len entre els 25 i els 36 €. Els restaurants que hi participen són: Cal Silver, Can Lluís, El Capitán, Hostal Coca, La Cuina d'en Basili, Delicias, Las Palmeras, La Serra, La Terraza i La Xeriueta. Podeu consultar el fulletó de les jornades, en aquest enllaç, on hi trobareu els menús complets.

Ranxets, la cuina de Torredembarra
Les Jornades Gastronòmiques se celebraran del 15 de novembre al 8 de desembre | Cedida
 

Un referent identitari de la vila

Es coneix com a "Ranxo" el menjar fet perquè degustin un grup més o menys nombrós de persones i que generalment es compon d'un sol plat, com els que feien els pescadors a bord de les seves barques per donar menjar a tota la barcada o l'àpat que els pagesos menjaven al tros... Ranxets doncs, ha esdevingut la manera singular d'anomenar aquests àpats de cuina modesta. Aquest tipus de cuina, encara ben viva avui dia, és la que es vol promocionar a través de la campanya "Ranxets, la cuina a Torredembarra" oferint, ampliant i dinamitzant la gastronomia torrenca a través dels restaurants participants.

A la mostra 'Ranxets, la cuina de Torredembarra' hi participaran 10 restaurants del municipi. | Josep Martí

  

El llibre «Ranxets» recull part del patrimoni cultural perquè no caigui en l'oblit

El llibre «Ranxets, la cuina a Torredembarra». És un llibre creat arran de la inquietud de diferents persones de Torredembarra agrupades en la secció d'Etnologia i Folklore del Centre d'estudis Sinibald de Mas, que van voler investigar sobre la cuina del seu poble, entesa com a part del patrimoni cultural que, des de segles, s'ha transmès de generació en generació, perquè quedi registrat i no caigui en l'oblit.

En aquest llibre hi podem trobar una generosa varietat de plats que van des dels escabetxos, als musclos marinats, asmarris, alls cremats, fideuejats, romescos variats: sípia, pop... truita amb suc, bacallà amb tomàquet, rossellones amb all i ceba, bull a l'allipebre... També ens parla sobre conserves i saladures, així com d'algunes característiques gastronòmiques d'uns quants grups d'animals marins.

Si voleu endinsar-vos en aquesta cultura popular, us deixem una petita mostra. Una recepta extreta del llibre Ranxets. 

  

Torredembarra presenta la campanya gastronòmica dels 'Ranxets' | Aleix
 

Recepta Ranxets: El Bull

És un dels plats més representatius de la cuina torrenca. El Bull és la tripa, l'estómac, de la tonyina, salada i seca.

Les grans pescades de tonyina a les almadraves del sud de la Península en una època que el peix fresc podia viatjar molt poc, feien que el seu preu fos molt baix. Es conservava posant-la amb salmorra en bótes. Aquesta tonyina salada era menjar molt popular i econòmic. La tripa, per no llençar-la, també la posaven amb salmorra i l'assecaven. El seu preu era irrisori. Tot això ha canviat i ha anat d'un extrem a l'altre.

El peix fresc pot viatjar molt més i, a més, es pot congelar. També han baixat molt les captures de les almadraves. Conservar tonyina que es compra cara ha fet pujar a preus astronòmics la tonyina de barril i la tripa que fresca o congelada es ven a bo preu, si se sala per conservar-la, s'encareix enormement. D'aquí ve que el bull, abans menjar de misèria, és ara tan car o més que el més delicat filet de vedella. 

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:

— 2 kg de tomàquet

— 1 tomàquet

— 1/4 de kg de bull

— 1 llesca de pa

— 1/4 de kg de fesols

— 1/4 de litre d'oli

— 4 o 5 alls

— 1 pebrot de romesco

— 1 dotzena d'ametlles torrades

— aigua

— sal

PREPARACIÓ

  • Deixem el bull en remull durant 24 hores. Quan està ben remullat, el rasquem amb un ganivet. El posem a bullir durant una hora, sense tallar-lo, només amb aigua, i sense sal.
  • El suc que deixa en bullir-lo el llancem, encara que hi ha qui prefereix guardar-ne una mica i afegir-lo més tard a la cocció per argumentar el gust del plat. El bull el tallem petit i el reservem.
  • A part, fregim un tomàquet, una llesca de pa i 4 o 5 alls. Fem una picada a la qual afegim una dotzena d'ametlles torrades, una tasseta d'aigua i un pebrot de romesco que prèviament hem fregit durant uns segons, tot vigilant que no es cremi. 
  • En una olla (hi ha qui fa servir cassola), hi posem 1/4 de litre d'oli, i , quan és molt calent i comença a fumejar, hi tirem la picada i ho tapem. 
  • A continuació, i sense afegir-hi més aigua, hi tirem el bull i, seguidament, les patates esqueixades, mig tallades mig trencades per fer el suc més espès, tot deixant que se sofregeixin una mica. Hi posarem aigua fins a cobrir-ho tot i la sal corresponent. 
  • Quan les patates són gairebé cuites, hi tirem els fesols bullits prèviament, que donen espessor al brou.
  • Cal servir-lo calent i amb suc abundant. 

Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari