Arriba la tardor i els amants de la muntanya i dels bolets ja comencen a mirar les previsions meteorològiques esperant que, amb una mica de sort, comenci a ploure i que la pluja mulli tota la terra, per poder sortir a buscar bolets pels millors indrets de les nostres muntanyes. Atenció boletaires: és important recordar que n'hi ha de verinosos i que no tots són comestibles! Per la gent que no és massa boletaire, però tot i això els agrada assaborir-los tenen altres opcions, no tan econòmiques, com comprar-los al mercat o en alguna verduleria de proximitat.
Fins aquí tot bé, els problemes arriben quan tenim els bolets a la cuina i pensem: com els podriem cuinar? En tractar-se d'un aliment tan gustós hem d'assegurar-nos que els estem cuinant de la manera més adequada, perquè conservin o potenciïn tota la seva textura i sabor.
Els bolets a més d'agradar-nos també ens aporten propietats nutricionals, ja que són un aliment amb un contingut elevat d'aigua i per tant ens aporta molt poques calories, també són una bona font de fibra, vitamines i minerals.
És per això que volem explicar-vos quins són els plats que combinen millor amb cada tipus de bolets. Hem fet un recull d'alguns dels bolets més comuns que podem trobar-nos aquí a Catalunya o podem adquirir en aquestes èpoques de l'any: Rossinyol, Cep, Rovelló, Xampinyó, Xiitake, Fredolic, Trompetes de la mort, Llenega negra i Moixernons.
És un bolet molt saborós i gustós tot i que la seva fermesa fa que que s'aconselli cuinar-lo amb guisats, estofats i saltejats, ja que necessita una cocció més llarga.
El cep és el millor bolet per a molts boletaires. De gust exquisit i de textura fina, té un aroma suau que et fa venir salivera. Aconsellem cuinar-lo cru i laminat en carpaccio. En salses per acompanyaments, queden molt gustoses o bé amb cremes, sopes o arrossos.
És un bolet poc carnós que no destaca per tenir molts aromes, però és gustòs i va bé per acompanyar molt plats. Aconsellem cuinar-lo amb sopes, guisats, estofats i/o saltejats.
És el boltet per excel·lència de la cuina Catalana, estimat, gustós i tendre. S'aconsella cuinar-lo a la brasa, planxa o forn que és de la manera que més s'aprecia el seu peculiar sabor, tot i que per variar també queda molt bé amb truita o en un estofat.
És famós pel seu gust i també per una característica molt peculiar i és que fa olor de farina. És un bolet que bé amb la majoria de plats com estofats, guisats, saltejats, truites, etc.
És un bolet culinàriament excel·lent, molt apreciat i valorat pel paladar. Es pot menjar en truita, a la planxa, brasa o bé saltejat, però és ideal per fer guisat o estufat.
És un bolet de bona familia, per això molta gent l'anomena trompeta de l'amor, enlloc de la mort. Té un gust que ens recora a la trufa i és molt recomanable cuinar-la amb arrossos, tot i que també s'hi poden fer guisat i estufats.
Podriem dir que és el bolet més comú i amb més possibilitats culinaries. Té un gust molt suau que fa que agradi practicament a tothom i es pot menjar inclús cru. Tot i que aconsellem provar-lo al forn, en cremes, estofats, guisats i arrossos, ja que hi fa molt bona combinació.
És blet típic de la cuina asiàtica que s'ha introduit recentment a la nostra cuina. És un fong amb un intens i extraordinari sabor, ple de propietats nutricionals i saludables a la cuina. És un bolet molt versàtil a la cuina que ens ofereix un amplíssim ventall de possibilitats. Aconsellem cuinar-lo a la planxa, brasa, en sopes o cremes, guisats, estofats i inclús en truites.