Catalunya Diari

Shawarma o Kebab

El menjar del carrer de moda

  

Continuem amb la incursió a la cuina del mediterrani.

  

El Shawarma (de l'àrab ??????) o döner kebab (en turc) o gyros (en grec), és un plat originari de l'Orient Mitjà que consisteix en fines làmines de carn de xai, pollastre o vedella rostida en un rostidor vertical, consumides al interior d'un pa de pita juntament amb vegetals i altres acompanyaments. S'ha fet popular a Europa com menjar ràpid gràcies a la influència d'emigrants nord-africans i turcs.

  

Es va originar en el 1234 d.c. i en un principi era un menjar de pobres. El terme döner kebab significa "carn a la graella que dóna voltes". Així, quan per referir-se a un kebab fet amb pollastre, el terme que s'empra és tavuk kebab. Mentre que la paraula "kebab" s'usa a Europa per referir-se al shawarma, als Estats Units i el Regne Unit és equivalent a "shish kebab", consistent en un pal de metall o fusta amb petits trossos de diversos tipus de carn o peix amb o sense vegetals, que és rostit en una graella, a l'estil de les broquetes morunes (de fet, es creu que el mateix pinxo moruno és una variant del shish kebab - pinxo de pollastre).

  

Des del punt de vista nutricional, el shawarma inclou gairebé tots els grups alimentaris necessaris per a una alimentació i un estil de vida saludables. Conté, a més de la carn, pa (cereals), verdures i hortalisses com col, ceba, tomàquet i enciam, lactis (a la salsa) i oli, encara que els seus ingredients poden ser d'allò més variats.

  

La carn es rosteix en un espet vertical giratori, i es tallen d'ella tires que després s'introdueixen en pans de pita o truites de blat de moro. Inicialment s'emprava exclusivament carn de xai. Avui en dia (almenys fora de Turquia) és comú la carn de vedella, res o d'au. La variant amb només verdures es coneix com vegetariana. També hi ha una varietat sense carn on a les verdures se'ls afegeix formatge feta.

  

  

Com veureu, jo he l'he fet amb uns pinxitos de xai amb Ras el Hanout, i queda formidable. A més, la farcirem amb ceba, tomàquet, julivert i salsa de iogurt.

  

Se us farà la boca aigua !!!

  

I no deixeu de visitar la recepta del "Pita de falafel"...un altre exquisidesa.

  

  

  

INGREDIENTS

  

Pa de pita

  

Ceba picada

  

Tomàquet picat

  

Julivert picat

  

Pinxitos de xai al Ras el Hanout

  

Salsa de iogurt

ELABORACIÓ

  

Preparem el pa de pita. Si voleu el podeu comprar fet, però no costa gens de fer. 

 Picarem una mica de ceba, de tomàquet i de julivert.

 Farem els pinxos morunos de xai al Ras el Hanout.

Ho servirem tot per separat amb una salsa de iogurt, així cadascú que es faci el seu shawarma o kebab com més li agradi.

 ...i el pa de pita, clar...

 ...qué tovet i qué bo que està el pa de pita...

 Fuasss....espectacular !!!

 La veritat es que està super bo....i a més super sa...

 Penseu que tot són ingredients fets a casa, per tant, no heu de patir per si us posen coses "rares"....jeje.

 Poseu molta salsa de iogurt....i estarà més bo.

 Jo m'he posat fins al cul...

 Si no teniu xai o vedella, també podeu improvisar i saltar una mica de "lacón" a la planxa...adobat amb Ras el Hanout i comí, però clar, si utilitzeu porc....Allah s'emprenyarà, jeje.

 Gaudiu-lo doncs.

Bon profit !!!


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!

envia el comentari