Bonítol salat amb tomàquet

Fet amb productes exquisits

 

Personalment, em declaro un enamorat de les salaons i us canviaria tots els dolços del món per un producte salat. I sense dubtar-ho un segon, eh? Vaja, que podria dir el fet tan típic de «Mi reino por una anchoa!». Com molts sabreu, aquest plat de bonítol salat és molt comú a la regió de Múrcia, juntament amb «la mojama», «las huevas», etc... Jo l'he servit amb uns tomàquets de temporada, ecològics i de km. 0, i és que no li cal res més. Com sempre dic, quan estem davant de productes tan exquisits poca elaboració és necessària.

 

  

Aquest bonítol salat el vaig comprar personalment durant el mes d'agost a Salazones Diego, a Sant Pedro del Pinatar (Múrcia). Quan entres a la botiga (que també és fàbrica) de seguida t'embafa una forta flaire a salaó (que per a mi era la glòria) i pots veure, com si de pernils es tractessin, una gran quantitat de bonítols penjats assecant-se. Tu esculls el que més t'agrada i te l'envasen al buit al moment. A més, allò és ple de neveres amb bacallà salat, anxoves, sardines, arengades, olives, tonyina, etc. Un orgasme pels sentits, una munió de productes prohibits i desitjats pels que tenim la tensió alta. És clar, no em vaig poder estar d'agafar tota mena de llaunes de conserva i altres delicatessen salades. El problema serà intentar dosificar el consum de tota aquesta sal d'una forma equilibrada. Tot un repte.

  

La sal acabarà amb mi, ho sé, però... «que me quiten lo bailao!». Quan em mori, en comptes d'incinerar-me m'hauran de dessalar com les anxoves! En fi, espero que us agradi el plat.

 

 

INGREDIENTS

 

  

  

  

  

 

  

  

  

  

 

ELABORACIÓ

 

 

Prepareu i renteu els tomàquets.

 

Enceteu el bonítol i deixeu-lo respirar una estona.
 
Normalment són lloms nets, amb pell (que traurem).
 
Quina flaire!
 
Aprofiteu la part central, més grossa i maca per presentar.
 
Jo us recomano retirar la pell, que surt amb relativa facilitat.
 
Talleu el bonítol salat a llesques.
 
Directament, emplateu el tomàquet madur i saleu-lo molt lleugerament. Penseu que el bonítol ja és salat i no convé passar-nos.
 
Col·loqueu per sobre el peix.
 
I acabeu-ho amb un bon raig d'oli d'oliva verge extra.
 
Ho podem servir així, directament.
 
Tot i que he volgut aprofitar uns tomacons xerri de km. 0 molt saborosos.
 
I aquest és el resultat final. Tasteu la combinació de tomàquet i bonítol dins la boca.
 
En aquest cas, he volgut donar-li una presentació més simpàtica...
 
... Però si demaneu aquest plat a bars i restaurants de la zona de Múrcia serà més habitual trobar una presentació tradicional amb el tomàquet a un costat i el bonítol a l'altre. Fins i tot hi posen pics de pa.
 
Bon profit!

 

  

I PER BEURE...

 

 

Nom: El Petit Carlania Trepat Fosc

  

Varietat/s:

  

Capacitat:

  

Zona:

  

Fabricant:

  

  

Font:www.esperitdevi.cat


Comentaris

envia el comentari