Catalunya Diari

Les receptes imprescindibles per aquest Nadal i Sant Esteve

Sarsuela, canelons, suquet de peix, escudella, rostits d’ànec, els torrons... et mostrem els àpats que no poden faltar a la teva taula aquestes festes

Plat de rostit de pollastre
El rostit de pollastre, un dels gran clàssics del Nadal. | Albert Vilas

El Nadal és, sense discussió, l'època més especial de l’any. I com a tal, és imprescindible que a la nostra taula no hi faltin ni la tradició, ni el bon gust, ni el plat a taula. El Nadal s’associa de forma immediata amb la família i els bons menjars, i per això mateix, t’enumerem tot seguit els àpats que faran que aquestes festes siguin les més memorables de totes.

Sarsuela, canelons, suquet de peix, escudella, rostits d’ànec, els torrons... la varietat és tant evident com contradictòria. Per això mateix, doncs, haurem de saber discernir els àpats per a poder delectar als nostres amb unes festes d’allò més tradicionals.

El Nadal i la tradició dels bons àpats

Amb família o amics, el Nadal continua sent una de les festes més tradicionals que tenim. Marcada amb vermell al calendari, la festivitat ens evoca als grans menjars i a sobretaules que, perquè no dir-ho, acaben allargant-se més enllà de la mitjanit. Per a poder gaudir d’una bona sobretaula, però, cal que els àpats previs conservin l’esperit més nadalenc possible. Pots trobar totes les receptes de Nadal de Catalunya Cuina en aquest enllaç.

Nit de Nadal

_1

SARSUELA

És la tradició abans de fer cagar el tió i acudir a la missa del gall. Una bona sarsuela de marisc ens haurà d’ajudar a aguantar fins a la mitjanit gràcies a un plat d'allò més contundent.

_2

SUQUET DE PEIX

Per amenitzar la sarsuela prèvia, el suquet de peix és el plat ideal. Un àpat més aviat lleuger, doncs, que farà que l’endemà podem estar en plena forma pel dinar de Nadal.

Plat de suquet de corball

SUQUET DE CORBALL AMB ESCAMARLANS

Un plat de la cuina tradicional. Un altre suquet perfecte per la nit de Nadal.

gotets de xaruup de gingebre i pinya

XARRUP DE GINGEBRE I PINYA

Ideal per a després de grans àpats, o sigui, una bona opció per qualsevol d'aquests dies on el menjar és el gran protagonista.

Semifred de torró de Xixona

SEMIFRED DE TORRÓ DE XIXONA

Una manera diferent de menjar torrons i una alternativa als torrons que ens sobren un cop passades les festes

Dinar de Nadal

_1

ESCUDELLA I CARN D'OLLA DE NADAL

És, potser, l’àpat més obligatori del Nadal. Amb galets o sense, l’escudella s’erigeix com un plat troncal i imprescindible a les nostres taules.

_2

ROSTIT D'ÀNEC

El plat mare dels excessos nadalencs. Especialment calòric, és un d’aquells plats contundents a base d’ànec i condiments com les prunes o els pinyols.

_3

ROSTIT DE POLLASTRE

És exactament la mateixa recepta que el rostit d’ànec tot i que, en aquest cas, canvia el tipus de cocció de la carn.

_4

TORRÓ

Clau única i indivisible de la tradició de Nadal. De Xixona, de xocolata o d’ametlles, el torró no pot faltar en cap sobretaula festiva.

_5

PINYA

La pinya, d’altra banda, és equiparable al sorbet dels grans àpats —molt clàssic, sobretot, entre plat i plat a les bodes— i és el complement ideal per ‘fer baixar’ el dinar o el sopar. És ideal servir-la just abans dels torrons i els polvorons.

 

Neules de Nadal

NEULES

La versió artesanal d'un dels postres més típics d'aquestes dates.

Sant Esteve

_1

CANELONS

La tradició indicava que tot el menjar que sobrava per Nadal, es trinxava i es feien canelons. Si  bé és cert que aquesta tradició ha canviat ostensiblement, també ho és que el fet de menjar canelons per Sant Esteve continua sent una jugada tant clàssica com mestre.

Cap d'any

_1

GARRINET AL FORN

‘El cochinillo asado’ és un altre dels plats més tradicionals del Nadal. Tot i que la tradició va més enllà i no es tracta d’un àpat nostrat, sí que és cert que aquest s’ha instal·lat amb força a la nostra gastronomia.

_2

BOU DE MAR FARCIT

Una alternativa a la carn, el marisc també és un clàssic per la nit de Cap d'Any. Aquest és un plat fàcil d'elaborar i exquisit. 

_3

TRONC DE NADAL

Es tracta del postre més decoratiu de les festes. Acostuma a ser un producte casolà i que, a través de massapà, ens permet ser d’allò més imaginatius sorprendre tota la nostra família.


Si has fet la recepta, deixa el teu comentari!
Mari creu
Tot estave bonisim

envia el comentari